При пуснато парно се включва компресора Щое то?

Отопление, вентилация, климатизация. Ключалки. Друго оборудване и принадлежности.
lyub4o777
потребител
потребител
Регистриран: 08 ное 2009, 22:09
Модел на автомобила: ford mondeo 1.8td 98g
Status: Извън линия

При пуснато парно се включва компресора Щое то?

Мнение от lyub4o777 » 19 дек 2009, 20:19

Пускам парното без климатроника на диспрея не пише АС случайно слизам от колата и чувам компресора Вътре в купето не го усещам Пробвам да пусна АСто но не става Незнам какво му става
Питах тука там и ми казаха че не мога да пусна климатроника защото има защита и когато е студено на вън не може да го включваш
Но защо пускам парното и компресора включва не е постоянно включва изключва???
Помагайте братя !!!!

Потребителски аватар
gorskiq
потребител
потребител
Регистриран: 21 юли 2006, 12:13
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0i 16v Ghia "99, Renault twingo 1.2 8v "00, Ex Ford Mondeo 1.8 16v GLX ''95
Контакти:

Re: При пуснато парно се включва компресора Щое то?

Мнение от gorskiq » 19 дек 2009, 22:05

Климатроника на мондеото е направен така, когато врътката е в крайно дясно положение - за обдухване само на стъклото се включва и компресора на климатика и така влагата по стъклата, ако е изпотена колата изчезва за миг. Много полезно нещо особено когато вали дъжд. Тогава и да искаш не може да бъде изключен компресора. Когато врътката е в положение за обдухване на стъклото и краката, тогава вече не работи компресора.

lyub4o777
потребител
потребител

Мнение от lyub4o777 » 19 дек 2009, 23:42

Относно колегата ГОРСКИА това положение мие ясно но компресора включва на всички позиции не само на стъклото

Потребителски аватар
paci
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня

Мнение от paci » 20 дек 2009, 10:32

lyub4o777 написа:Пускам парното ...
т.е. пускаш топлото и компресора на климатика тръгва?

Потребителски аватар
jvspasov
потребител
потребител
Регистриран: 12 юни 2008, 19:29
Модел на автомобила: Renault Clio Sport 2.0 16V 00 г.
Контакти:

Мнение от jvspasov » 20 дек 2009, 11:10

lyub4o777 написа:Пускам парното без климатроника на диспрея не пише АС случайно слизам от колата и чувам компресора Вътре в купето не го усещам Пробвам да пусна АСто но не става Незнам какво му става
Питах тука там и ми казаха че не мога да пусна климатроника защото има защита и когато е студено на вън не може да го включваш
Но защо пускам парното и компресора включва не е постоянно включва изключва???
Помагайте братя !!!!
Ако си с климатроник - при пускане на обдухването до натискане за спиране на климатика времето е достаъчно да завъртят перките на радиатора - но това не означава че ти работи компресора - той се включва при показване на дисплейчето на АС или както казват колегите при обдухване на предното стъкло само или ако си го пуснал ръчно е и ако пуснеш вътрешно обдухване - не се притеснявай ако дори при ниски температури има изписано АС - наистина си има защита самият компресор и ако му е студено не работи но вентилаторите си се пускат задължително... _friends_
Дигитален широкоформатен печат, рязане по контур на винил, рекламни материали, сувенири и други свързани с рекламата!

lyub4o777
потребител
потребител

Мнение от lyub4o777 » 20 дек 2009, 21:22

Колеги когато е студено натискам АС но не мога да го включа
Включвам си само парното без АС и като слезна от колата чувам да включва и зключва нещо подобно на компресор И това става само когато отказва АС /когато е по студено / когато АС си включва Пускам само парното и несе чува никви шумове
Малко е сложно за обяснение :D

Потребителски аватар
paci
Модератор
Модератор

Мнение от paci » 20 дек 2009, 21:32

lyub4o777 написа:Малко е сложно за обяснение :D
Еми сложно е защото парното топли, т.е. пускаш топлото и ти тръгва компресора на климатика.
Ако говориш за вентилатора на купето е друго.
Когато си пусна топлото без вентилатора и аз не чувам шумове.
Когато се движа с по-вискоа скорост не ми е нужен вентилатор на 1ва степен, защото имам нахлуване на въздух, обдухва се радиатора на парното и имам топло.
Ако завърташ врътката на топло и ти тръгва компресора на климатика, те т'ва вече не е нормално.

lyub4o777
потребител
потребител

Мнение от lyub4o777 » 20 дек 2009, 21:46

Точно така колега но не е включен постоянно а включва изключва некакъв странен режим не мога да си обясня защо така
И нека се знае че говорим за климатроник а не климатик с каква и скорост да карам обдухването зависи само от вентилатора но това няма значение само за пояснение

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238

Мнение от didon80 » 29 дек 2009, 17:22

Не разбрах нещо - нормално като пуснеш отоплението независимо на коя позиция на дисплея на климатроника се появява А/С, ако не е на стъклото при всяка друга позиция може да се изключи от копчето по желание. При температури под -3 няма надпис на дисплея каквото и да натискаш, от там нагоре го има и може да се излючи тъй като защитата на компресора го изключва на определени интервали и за това чуваш, как нещо тръгва и спира - това е шайбата на компресора, която се върти от пистовия ремък, на който е хидравличната помпа и т.н. Можеш да видиш и сам въпросната шайба как се върти и как спира на интервали. При температура над +10 би трябвало да работи и компресора без да се изключва. Нека и колегите да кажат как е при тях.
Тъпото е само едно, че в най-големия студ на кратки пътувания не можеш да се стоплиш преди да се включи парното! :x

lyub4o777
потребител
потребител

Мнение от lyub4o777 » 29 дек 2009, 19:17

Колега разбрах те това за под -3 не ми беше ясно
Мисълта ми беше че за какво да се включва компресора като немам нужда от него само се губи мошност и се качва разхода на гориво

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител

Мнение от didon80 » 29 дек 2009, 20:48

Идеята е че отделя влагата от купето навън и така не ти се запотяват прозорците при студено и влажно време! Затова ако при изключен компресор се натисне копчето за рециркулация на въздуха в купето автоматично се включва и компресора, за да предотврати запотяването на стъклата. Инъче изглежда все още няма климатик при колите, който да работи като домашните - да прави студено и топло от фреона. При някои модели имат разни печки и реотани да отвърнат въдуха и да размразят предното стъкло преди да е стоплил двигателя.
Сетих се още нещо - гаранция за работещ компресор освен надписа на дисплея и включването на вентилаторите за обдухване на топлообменниците, в движение се усеща как двигателя е натоварен допълнително и педала на газта оказва по-голяма съпротива при натискане, особено осезаемо в ниските обороти. Забележи и друго, след като изключиш двигателя спри музиката и се заслушай за един характерен шум, който трае няколко секунди - все едно завира вода, това става с фреона в кондензатора отвън докато се изравнят наляганията в системата. Вчера и днес заради топлото за сезона време - в Сливен е 13 градуса, наблюдавах тези явления за които пиша. Все пак трябва да се има предвид че климатроника е много по-сложен от климатика и има редица датчици, които следят различни параметри от там и регулират чрез клапи смесването на топъл и студен въздух, за да подържат зададената температура в купето. Като обобщение може да се каже следното: компресора прави само студено, като домашния хладилник, топлото идва от парното. При определени условия дори с изключен компресор климатроника може да подържа температурата в купето. Например е зададено 22 градуса, а вън температурата е 8, тогава се смесват топъл въздух от парното и студен външен.

Потребителски аватар
jvspasov
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jvspasov » 19 яну 2010, 10:04

didon80 написа: Тъпото е само едно, че в най-големия студ на кратки пътувания не можеш да се стоплиш преди да се включи парното! :x
Ами запали си колата, пусни си парното дай го на MAX ( аз на повече от 23-24 не го ползвам )и си пусни ръчно да духа, като минат 3 минутки го сложи на AUTO да видиш дали не може - всичкото упражнение на пусната рециркулация демек на вътрешно въртене на въздуха... _friends_
Дигитален широкоформатен печат, рязане по контур на винил, рекламни материали, сувенири и други свързани с рекламата!

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител

Мнение от didon80 » 19 яну 2010, 18:48

Мерси за идеята, днес пробвах и след около 1 км върнах вентилатора от средно положение на AUTO и тогава започна да духа дори малко по-силно и определено се усещаше леко топъл въздух. Има логика да стопли по-бързо на вътрешна рециркулация и определено е така.

Потребителски аватар
jvspasov
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от jvspasov » 20 яну 2010, 19:43

didon80 написа:Мерси за идеята, днес пробвах и след около 1 км върнах вентилатора от средно положение на AUTO и тогава започна да духа дори малко по-силно и определено се усещаше леко топъл въздух. Има логика да стопли по-бързо на вътрешна рециркулация и определено е така.
Ти си мазохист - как на средно бре - аз го завъртам на около половин сантиметър колкото да духа - за 2-3 минути, после като го върна на авто си почва да духа както трябва на макс _friends_ :drink: Ще му хванеш начина :) след 10 минути вече духа жега...

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител

Мнение от didon80 » 20 яну 2010, 20:40

Пробвах и друг вариант - вентилатора си стои на AUTO, температурата на HI, и на вътрешна рециркулация, при външна температура -3, започна да духа след 1 км. При по-дълъг пробег започва да става жега и намалям до 22 градуса и спирам рециркулацията, освен ако не съм спрял на място или пък има коли пред мен за да не влизат изгорели газове в купето.

lyub4o777
потребител
потребител

Мнение от lyub4o777 » 21 яну 2010, 20:31

Колеги вчера имах челен удар с един помяр и сега радиатора на климатика ми протече и фреона изтече
Въпроса ми е сега мога ли да ползвам парното защото по рано съм писъл че при минусови температури от време на време се включва компресора и сега незнам дали нема да се повреди нещо защото нема фреон :?:

Потребителски аватар
paci
Модератор
Модератор

Мнение от paci » 21 яну 2010, 20:39

lyub4o777 написа:Колеги вчера имах челен удар с един помяр и сега радиатора на климатика ми протече и фреона изтече
Въпроса ми е сега мога ли да ползвам парното защото по рано съм писъл че при минусови температури от време на време се включва компресора и сега незнам дали нема да се повреди нещо защото нема фреон :?:
Човек, за топло ли питаш дали можеш да ползваш или за вентилатора питаш?
И 2та случая не мисля, че ще имаш проблеми.

lyub4o777
потребител
потребител

Мнение от lyub4o777 » 21 яну 2010, 20:41

значи колега аз съм с климатроник и там нещата са много убъркани въпроса ми е могали да пускам топлото или не

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител

Мнение от didon80 » 21 яну 2010, 22:57

Можеш да си караш и да си пускаш парното, без компресора, той и без това няма да включи при минусови температури и липса на фреон - има си защити за целта.

Отговори

Върни се в “ВСИЧКО ОСТАНАЛО, КОЕТО ИМА В АВТОМОБИЛА”