въпрос за катализатора

Отопление, вентилация, климатизация. Ключалки. Друго оборудване и принадлежности.
Потребителски аватар
izrotbg
потребител
потребител
Регистриран: 06 юни 2008, 14:23
Модел на автомобила: Focus 1.8i 16V Ztec '99 <= мойта шейна
Status: Извън линия

въпрос за катализатора

Мнение от izrotbg » 10 фев 2009, 11:44

Здравейте колеги,

От около 6 месеца съм на метан и не сам си махал катализатора, казаха ми от мястата кадето сам го слагам да го махна и мисля да ги послушам.
Имам обаче един друг бъпрос един приятел ми каза че в Пловдив имало някав сервиз дето ти махали катализатора (не знам даже кво е това) на негово място ти слагали гърне, и ако катализатора ти бил читъв още ти давали и 50-на лв. Понеже не ги разбирам много нещата (особенно около метановата уредба) дали янкой знае дали наистина това се прави ( смисал да се махне каталзатора и да се сложи гърне на негово място. Дали има места и в софия кадето ти плащат даже като ти го правят и каде са тия места (не е нужно да ми дават пари може и аз да си платя ми просто да ми кажете каде да отида да ми направят тази процедура???). Не успях да намеря такава информация та се надявам вие да ми помогнете.

Благодаря ви предварително! >:D<: _friends_
-= JusT Me *** =-
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
kEFi
потребител
потребител
Регистриран: 17 яну 2005, 13:19
Модел на автомобила: Eskort 1.6 16V EFi

Re: въпрос за катализатора

Мнение от kEFi » 10 фев 2009, 12:48

И защо реши да си махаш ката?
Напълно излишно упражнение...
Ако мисълта е за увеличена мощност...надали ще усетиш нещо!

Потребителски аватар
izrotbg
потребител
потребител

Мнение от izrotbg » 10 фев 2009, 13:32

kEFi написа:И защо реши да си махаш ката?
Напълно излишно упражнение...
Ако мисълта е за увеличена мощност...надали ще усетиш нещо!
Ами не е моя си шрищявка, това което ми казаха е цитирам "ходи някаде да ти махнат катализатора, защото има разлика в изпаренията на бензин и на метан, а катализатора е направен да работис с изпарения на бенцин. Работеики на метан изпаренията съдърйат голяма чат пара, която достигайки до катализатора се кондензира и прави водна тапа в него", та както вече казах не ми пречи на мен а и доста време карах с него си просто казаха че е по-добре за колата да го махна заради метана. И казаха че не е проблем за колата и няма да има проблеми и за бор4д пц-то щото сам щял да имам уанда сонда (която била важната) :)
-= JusT Me *** =-
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
kEFi
потребител
потребител
Регистриран: 17 яну 2005, 13:19
Модел на автомобила: Eskort 1.6 16V EFi

Мнение от kEFi » 10 фев 2009, 14:45

Независимо газ/бензин/метан, катализатора на изхода си винаги отделя и вода. Е, в различна степен. В твоя случай и без кат пак ще си ти капе вода. Единствената далаверка е ако си махаш ката за продаване....(ама после може и да си го търсиш)

Потребителски аватар
izrotbg
потребител
потребител

Мнение от izrotbg » 11 фев 2009, 11:29

kEFi написа:Независимо газ/бензин/метан, катализатора на изхода си винаги отделя и вода. Е, в различна степен. В твоя случай и без кат пак ще си ти капе вода. Единствената далаверка е ако си махаш ката за продаване....(ама после може и да си го търсиш)
Еми то че кондензира повече и капе повече отзад е ясно но за мен това не е проблем (щом е от зад не се гледа :D: ) аз искам да го направя защото така ми казаха тия метанаджиите ;): и заради това и питам дали някой знае дали има някаде кадето хем да го махнат хем да ми сложат такова гърне хем пак и да ми го купят катализатора ако още става за нещо :wink:
-= JusT Me *** =-
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
synthez 3D
Потребител
Потребител
Регистриран: 04 окт 2005, 08:57
Модел на автомобила: C-MAX Titanium 1.0 Ecobоost-125 HP 2014,
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
C-MAX -компютърен 3D модел,
бивш C-MAX Ghia 1.8 16V-125HP 2008,

Мнение от synthez 3D » 11 фев 2009, 12:45

Това са пълни измислици.Който ти е казал,че в катализатора се образува водна тапа,явно изобщо не знае какво говори,или го прави нарочно.Ако съм на теб,повече няма да стъпя при такива "майстори" :evil:
Изображение

Потребителски аватар
izrotbg
потребител
потребител

Мнение от izrotbg » 11 фев 2009, 12:57

synthez 3D написа:Това са пълни измислици.Който ти е казал,че в катализатора се образува водна тапа,явно изобщо не знае какво говори,или го прави нарочно.Ако съм на теб,повече няма да стъпя при такива "майстори" :evil:
Абе чесно казано знам доста таксита дет са си го махнали да не кажа сички та не знам що съм склонен да им вярвам ;) а и се пак това нее бензин не пропускаи това ...
-= JusT Me *** =-
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
synthez 3D
Потребител
Потребител
Регистриран: 04 окт 2005, 08:57
Модел на автомобила: C-MAX Titanium 1.0 Ecobоost-125 HP 2014,
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
C-MAX -компютърен 3D модел,
бивш C-MAX Ghia 1.8 16V-125HP 2008,

Мнение от synthez 3D » 11 фев 2009, 13:22

Да,махат си ги,защото са повредени,а не защото са на метан.А както знаем катализаторите са безбожно скъпи.
Колкото до това дали да си махнеш катализатора,без да си забелязал някакъв проблем,това
си е твоя работа,но има една руска мъдрост- "Не мешай машине работать".
Мисля,че не се нуждае от превод :)
Изображение

vladislav
потребител
потребител
Регистриран: 15 ное 2006, 10:56
Модел на автомобила: Сеат Леон 2002 1.6, 16v 77kw/105 к.с.

Мнение от vladislav » 11 фев 2009, 13:47

Абе май всичко идва от това, че колата не работи добре на метан, така както четох в другият раздел и майсторите които са му слагали метана са му казали да махне катализатора, нека колегата да каже ако бъркам. На ескорта (на фокуса може и да не е така) катализатора е като отделно гърне махаш (може и сам) и търсиш резонансно (не знам дали го пиша правилно) гърне, като си запазваш катализатора, може да пробваш дали ти върви така колата :) , е малко ще бръмчи но поне ще се разбере, че проблема е от катализатора.

Потребителски аватар
izrotbg
потребител
потребител

Мнение от izrotbg » 11 фев 2009, 15:19

vladislav написа:Абе май всичко идва от това, че колата не работи добре на метан, така както четох в другият раздел и майсторите които са му слагали метана са му казали да махне катализатора, нека колегата да каже ако бъркам. На ескорта (на фокуса може и да не е така) катализатора е като отделно гърне махаш (може и сам) и търсиш резонансно (не знам дали го пиша правилно) гърне, като си запазваш катализатора, може да пробваш дали ти върви така колата :) , е малко ще бръмчи но поне ще се разбере, че проблема е от катализатора.
Ами не е като да имам проблем ... тоест имам но се самянвам да е от това ... а що се отнася до гърнето може да пробвам с обикновенно и да почне да мърка като спортен автомобил :D: и се пак си остава вапроса с кой да ми махне катализатора ... може да пробвам в някой сервиз за гърнета :-/: :idea:
-= JusT Me *** =-
Изображение
Изображение
Изображение

PachkooO
потребител
потребител
Регистриран: 22 фев 2009, 18:35
Модел на автомобила: FOCUS 99' 1.8/115

Мнение от PachkooO » 22 фев 2009, 18:47

pich az si tyrsq gyrne s katalizator ... ako si navit moje da gi bartarosame. edno svalqne na katalizatora e ot roda na 50lv , moje da gi spestish a az da si resha moqt problem bez da si kupuvam novo gyrne... tel mi e 0896053151 Plamen sym az , ako reshish zvynkai i 6te se razberem ...;)

Потребителски аватар
izrotbg
потребител
потребител

Мнение от izrotbg » 23 фев 2009, 13:20

PachkooO написа:pich az si tyrsq gyrne s katalizator ... ako si navit moje da gi bartarosame. edno svalqne na katalizatora e ot roda na 50lv , moje da gi spestish a az da si resha moqt problem bez da si kupuvam novo gyrne... tel mi e 0896053151 Plamen sym az , ako reshish zvynkai i 6te se razberem ...;)
Ами човек аз в събота бях в емкомплект33 и там за 55 лв ми махнаха катализатора и ми сложиха тръби на негово място щото нямали резонансно гърне а катализатора ми го одрязака малко под ланда сондата и остана при тях че щях да го зимам ама го забравих ... нз дали ти върши работа но в сабота ако искаш може да се разберем да отидем и да го земем ама аз гърне не сам сменял .... ако решиш че този катализатор ти бърши работа може да ми звъннеш на 0878 84 63 91 и да се разберем нещо ... въпреки че ако искаш може да отидеш в сервиза за аусписи на ем33 в дружба (този който е там при колелото на маршрутките при практикер) и да им го поискаш не мисля че ако не са изхвърлили (или продали) ще откажат да ти го дадат ... ще приема едно кафе ако ти свърши работа ;): >:D<: _friends_
-= JusT Me *** =-
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
paci
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня
Fiesta MK6 Ti-Vct 1.6 120 коня

Мнение от paci » 23 фев 2009, 14:04

Старите катализатори ги изкупуват. Ем Комплект също знам, че изкупуваха.
Явно са си го спестили в твоя случай.
Ще ти кажат, че са го изхвърлили и няма да ти го върнат.

А т'ва там за "ландата"
Да не си боядисваш коста и да си взел нещо на Лонда Колор ? :D: _friends_
Тази сонда се нарича Ламбда сонда!

Коефициент за съотношението на количеството въздух към количеството на дадено гориво, необходимо за пълно изгаряне. Пример: ламбда=1 за бензин при съотношение 14,7 части въздух към 1 част гориво,за диз.гориво л=1 при 15,2 и т.н.

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител
Регистриран: 07 фев 2007, 01:29
Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.

Мнение от debug » 23 фев 2009, 14:17

Аз пък сега ще чакам пост "Светна ми лампата за повреда в двигателя"... И ако не ти светне - пиши, че имам нещо наум.
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
izrotbg
потребител
потребител

Мнение от izrotbg » 23 фев 2009, 16:21

debug написа:Аз пък сега ще чакам пост "Светна ми лампата за повреда в двигателя"... И ако не ти светне - пиши, че имам нещо наум.
Ами няма да го видиш до сега не ми е светнала пък вече над 100км карам без катализатор ... както какзах ЛАМБАДА сондата си ми е там а тя е "датчик" който се отразява в компа на колата катализатора е просто вид гърне, който освен да попречиства газовете от колата няма друга роля и не отчита дейност към компа на колата ... ако твойта идея е да го махнеш и да сложиш права траба първо имай в предвит че в началото е почти правоъгълник та ще ти е трудно да сложиш траба на негово място и в ем33 им отне около 2 4аса да извършат тази процедура, а не са се туткали савсем и 2-ро двигателя не става кой знае колко по шумен .. разликата идва над 2500 обората в нимута е по скоро дрънчи на ламарина от колкото на спортен филтер ако това си си наумил ... ;) ако е нещо друго пасни на сам идеята може и на нас да ни хареса :) >:D<: _friends_
-= JusT Me *** =-
Изображение
Изображение
Изображение

PachkooO
потребител
потребител
Регистриран: 22 фев 2009, 18:35
Модел на автомобила: FOCUS 99' 1.8/115

Мнение от PachkooO » 23 фев 2009, 16:36

zdrrrr ami za syjalenie mi trqbva cqlo gyrne, az iskam da go smenq za6toto ne mi haresva zvuka koito mi vadi bez katalizator- ima edin period v koito bu4i mnogo i men tova ne me radva, no vse pak thanks....

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител
Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.

Мнение от debug » 23 фев 2009, 16:59

izrotbg написа:
debug написа:Аз пък сега ще чакам пост "Светна ми лампата за повреда в двигателя"... И ако не ти светне - пиши, че имам нещо наум.
Ами няма да го видиш до сега не ми е светнала пък вече над 100км карам без катализатор ... както какзах ЛАМБАДА сондата си ми е там а тя е "датчик" който се отразява в компа на колата катализатора е просто вид гърне, който освен да попречиства газовете от колата няма друга роля и не отчита дейност към компа на колата ... ако твойта идея е да го махнеш и да сложиш права траба първо имай в предвит че в началото е почти правоъгълник та ще ти е трудно да сложиш траба на негово място и в ем33 им отне около 2 4аса да извършат тази процедура, а не са се туткали савсем и 2-ро двигателя не става кой знае колко по шумен .. разликата идва над 2500 обората в нимута е по скоро дрънчи на ламарина от колкото на спортен филтер ако това си си наумил ... ;) ако е нещо друго пасни на сам идеята може и на нас да ни хареса :) >:D<: _friends_
Наумил съм си 4-2-1 от ST (дебна в ebay да изпадне) и да разкарам катализатора. Обаче ламбда-сондите са две, и втората е за проверка на действието на катализатора. Та братята американци предупреждават, че светва лампата като изтръгнеш кат-а. За това ми е интересно как е при теб.
Аз например карам с откачена първа сонда от есента - и даже грешка не ми записва...
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
izrotbg
потребител
потребител

Мнение от izrotbg » 23 фев 2009, 18:21

PachkooO написа:zdrrrr ami za syjalenie mi trqbva cqlo gyrne, az iskam da go smenq za6toto ne mi haresva zvuka koito mi vadi bez katalizator- ima edin period v koito bu4i mnogo i men tova ne me radva, no vse pak thanks....
e сори само тожа махах _friends_
debug написа:
izrotbg написа:
Наумил съм си 4-2-1 от ST (дебна в ebay да изпадне) и да разкарам катализатора. Обаче ламбда-сондите са две, и втората е за проверка на действието на катализатора. Та братята американци предупреждават, че светва лампата като изтръгнеш кат-а. За това ми е интересно как е при теб.
Аз например карам с откачена първа сонда от есента - и даже грешка не ми записва...
Ами аз не видях 2-ра да има ...може да си зависи от самият катализатор щото гледах 4е имат 2 вида ... единият кръгъл и другият правоъгълен като моя ... а нещо не мога да схвана за какво са ти изпускателнми колектори от СТ ????
-= JusT Me *** =-
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител

Мнение от debug » 23 фев 2009, 18:30

Според едни твърдения на Ford Racing дава към 12 коня от "отпушване" на изпускателната система...

Изображение
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
izrotbg
потребител
потребител

Мнение от izrotbg » 23 фев 2009, 18:44

debug написа:Според едни твърдения на Ford Racing дава към 12 коня от "отпушване" на изпускателната система...

Изображение
хммм тогава няма ли да се получи същото и с от РС двигател ???? Се пак е по срат има по-голям шанс да си намериш според мене ... въпреки че мене ако ме питаш и цял РС двигател бих си зел ... или цял РС стига да бяха по евтинки ....
-= JusT Me *** =-
Изображение
Изображение
Изображение

Отговори

Върни се в “ВСИЧКО ОСТАНАЛО, КОЕТО ИМА В АВТОМОБИЛА”