БАИТ заклейми търга за доставка на хардуер за МОН
- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
- Status: Извън линия
БАИТ заклейми търга за доставка на хардуер за МОН
Мислех да пусна това в темата за стачката на учителите, но
Така че пускам нова тема.
Ето къде ни отиват парите:

Ето къде ни отиват парите:
http://www.infoweek.bg/display.php?show ... ticle=1367Като “Фрапиращи манипулации” описа в съобщение до пресата БАИТ провеждането на търга за “Доставка на хардуер за нуждите на системата на народната просвета” от Министерството на образованието и науката. Според специалисти от асоциацията става дума за недопустими нарушения в държавната администрация, които ще ощетят данъкоплатците и бюджета на просветната система с около 800 000 лева.
БАИТ е изпратила писмо до министър-председателя Сергей Станишев и настоява търгът да бъде преустановен в този му вид.
Съществена част от фирмите участнички са отстранени по формални причини, а други са класирани благодарение на манипулативно заложени показатели, които не могат да бъдат реално измерени или са предварително договорени с фаворизираната фирма, смятат от Асоциацията. След обявяването на тръжната процедура БАИТ е уведомила министър Даниел Вълчев за сериозните недостатъци в заданието и методиката на оценка, като отговор на този анонс все още не е получен. „Това не е първата подобна проява на сегашния ръководен екип на МОН, нито първият обществен скандал, който съпровожда доставката на компютри и интернет свързаност за нуждите на образованието”, пише в писмото до премиера.
Асоциацията настоява офертите на фирмите участници и резултатите от търга да бъдат преразгледани от комисия с участието на експерти на БАН, БАИТ и други специалисти.
- debug
- потребител
- Регистриран: 07 фев 2007, 01:29
- Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.
Няма търг, който да е протекъл честно... Казвам го като човек, който е печелил търгове - минимумът е 10% и вървим нагоре според това колко човека трябва да си напълнят гушите. А изискванията за търга се изготвят след като се реши кой трябва да го спечели. Винаги се измислят някакви безумни клаузи, на които да може да отговори само избраната фирма, въпреки че нейната цена е най-висока примерно. В случая очевидно са изместили някоя фирма от кръга на БАИТ и затова те вдигат гири. Не мисля, че протестират просто така - това със сигурност не е първия нагласен търг. След скандала просто ще разпределят позициите - една част ще останат където са, друга част ще се спечелят от фирма на някой от БАИТ и всички ще са доволни. Освен учителите и други глупаци на държавна работа (в това число и аз). Не знам докога глупаците ще търпят тарикатите, явно търпението ни е безгранично...
- dydo
- потребител
- Регистриран: 03 юли 2007, 15:19
- Модел на автомобила: Най-различни!
И аз съм държавен служител и съм бил председател на много конкурсни комисии, при проведжането на процедури по Закона за обществените поръчки или Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Да Ви кажа честно, досега не е имало нещо нагласено, с цел да спечели определен търговски субект. Считам обаче, че това важи в малко институции.
- la4o
- потребител
- Регистриран: 19 яну 2005, 10:59
- Модел на автомобила: Mondeo '07 2.0 TDCi
- Контакти:
трябваше да участвам в търг за разработка на софтуер към едно министерство... съгласих се да участвам само защото имах начин да получа достъп до изискванията и документите повече от месец преди обявяването на търга... отказах се, след като се разбра, че освен мен още 7 фирми са имали този начин и то доста преди мен 
освен това съм печелил търг пак за министерство (друго) /съвсем умишлено изпускам кои са/ като там участвахме 4 фирми и само моята беше с читава оферта, щото другите оферти ги бяхме написали кофти
, тогава обаче хората които помогнаха, не пожелаха да вземат нито една стотинка за който и да е по веригата и казаха - "правим го за да остане нещо и след нас... не става въпрос за пари"... наистина стана добър продукт.
били сме и 3-то ниво подизпълнител... но без никакъв шанс да се закачим първи...
така че, хора всякакви... ние се нагледахме и наслушахме на схеми... но някъде, много рядко и трудно се намират и читави хора...

освен това съм печелил търг пак за министерство (друго) /съвсем умишлено изпускам кои са/ като там участвахме 4 фирми и само моята беше с читава оферта, щото другите оферти ги бяхме написали кофти

били сме и 3-то ниво подизпълнител... но без никакъв шанс да се закачим първи...
така че, хора всякакви... ние се нагледахме и наслушахме на схеми... но някъде, много рядко и трудно се намират и читави хора...
- licho
- потребител
- Регистриран: 17 юли 2005, 13:19
- Модел на автомобила: Форд Фиеста 1.1 mi, 1992, Черна лимунзина с три врати
Фиат Браво 1.2 1999, Черна лимунзина с три врати - Status: Извън линия
Re: БАИТ заклейми търга за доставка на хардуер за МОН
ето още по-тема, даже бих казал много повече.nikolovvd написа:Мислех да пусна това в темата за стачката на учителите, но![]()
![]()
Ето къде ни отиват парите:http://www.infoweek.bg/display.php?show ... ticle=1367Като “Фрапиращи манипулации” описа в съобщение до пресата БАИТ провеждането на търга за “Доставка на хардуер за нуждите на системата на народната просвета” от Министерството на образованието и науката. Според специалисти от асоциацията става дума за недопустими нарушения в държавната администрация, които ще ощетят данъкоплатците и бюджета на просветната система с около 800 000 лева.
БАИТ е изпратила писмо до министър-председателя Сергей Станишев и настоява търгът да бъде преустановен в този му вид.
Съществена част от фирмите участнички са отстранени по формални причини, а други са класирани благодарение на манипулативно заложени показатели, които не могат да бъдат реално измерени или са предварително договорени с фаворизираната фирма, смятат от Асоциацията. След обявяването на тръжната процедура БАИТ е уведомила министър Даниел Вълчев за сериозните недостатъци в заданието и методиката на оценка, като отговор на този анонс все още не е получен. „Това не е първата подобна проява на сегашния ръководен екип на МОН, нито първият обществен скандал, който съпровожда доставката на компютри и интернет свързаност за нуждите на образованието”, пише в писмото до премиера.
Асоциацията настоява офертите на фирмите участници и резултатите от търга да бъдат преразгледани от комисия с участието на експерти на БАН, БАИТ и други специалисти.
http://www.computerworld.bg/?call=USE~h ... er&n=18125
чети водещите ИТ издания

мне друго ме смущава - министър Николай Василев с неговия МДААР - прослувутото министерство на държавната администрация. този човек що харчи пари за глупости само, а после нямало за учители. има едно негово изказване в първите му години на министър - две години работих за електронно правителство и не знаех какво е. и сега с тия избори - бюлетини по 2 метра и по 1 метър. защо? за да има името на митьо пищова и на недялко от ямбол от биг брадър. кога ще сложат такса за участие в изборите, хем ще отиват парите за печат, хем ще има кратки бюлетини и няма да се появяват разни скучаещи хора и данъкоплатците да им плащат кефа.
а за БАИТ-овци (тоест разбирай хора от БАИТ) няма какво да говорим. 12 години се прави изложение, 12 години участват фирмите ей така за имидж. и събират по 6 лева за вход - е защо ?
тайландците и китайците развиват бизнес, за техните изложения има сайтове на които можеш да си запишеш срещи и отиваш да се представиш на щанда и да се срещнеш с хората и те с теб. а не да лапаш мухите на щанда и да се въртиш. през декември трябваше да има среща на световния телеком форум но хората се отказаха отдавна и го отмениха. що си мисля че някой е искал за 5 дена да натрупа състояние. е извинявайте ама така никой няма да дойде да си остави парите и да ни използва населението да работи.
да си направим партия на Фордопритежателите за следващите избори

- Kocko
- потребител
- Регистриран: 01 дек 2005, 23:28
- Модел на автомобила: Ford Orion MK5
Mercedes CLK W209
Seat Ibiza J - Местоположение: София
Неточно и по български! (Ники не става въпрос за твоя пост)
Доста търгова документация минава през мен. Има един фактор, който се нарича лобиране. Това се случва когато клиент мениджъра отива на среща с поръчителя с цел събиране на информация и пръскане на фирмени пари за уиски, йебане и темподобни. Не е нито незаконно нито неморално. Разбира се в последната фаза остават минимум 2 участници.
Случва се по целия свят и е нормално. Разбира се ако в края на ситуацията няма кандидат изпълнител, възложителя се налага да промени условията по изпълнението или по материалите.
Това че възложител се опитва да извърти схема с кандидат е друга тема, случва се навсякъде и има регулаторни механизми. Външни одити и др.
Предполагам сте чували за случая Enron ЦЪК, накратко бяха осчетоводили приходи по неполучени проекти, което им вдига много финансовия рейтинг. Разбира се при няколко несъбираеми взимания или разлика в маргините, поради промяна на проекта цялата работа гръмна. Това е редовна практика, която се цели да се избягва. Много компании свързани с проектово изпълнение го правят с различни цели. Това е във връзка, че министерството ще се опита да вдигне усвояемостта на кредитите, за да лапне някой лев. Това доколкото разбрах има предвид Ники под ощетяване.
Колкото до критериите за търгове, които са известни предварително, нищо ново!
За мен последния фрапиращ случай беше, когато МЗ пусна тръжни изисквания за линейки със 7 скорости (6+задна), които са само някакви Опел. Това мисля че брутално фрапантно.
Много изпонаписах, всичко ме навежда на мисълта че БАИТ са комици, чии интереси защитават?
Доста търгова документация минава през мен. Има един фактор, който се нарича лобиране. Това се случва когато клиент мениджъра отива на среща с поръчителя с цел събиране на информация и пръскане на фирмени пари за уиски, йебане и темподобни. Не е нито незаконно нито неморално. Разбира се в последната фаза остават минимум 2 участници.
Случва се по целия свят и е нормално. Разбира се ако в края на ситуацията няма кандидат изпълнител, възложителя се налага да промени условията по изпълнението или по материалите.
Това че възложител се опитва да извърти схема с кандидат е друга тема, случва се навсякъде и има регулаторни механизми. Външни одити и др.
Предполагам сте чували за случая Enron ЦЪК, накратко бяха осчетоводили приходи по неполучени проекти, което им вдига много финансовия рейтинг. Разбира се при няколко несъбираеми взимания или разлика в маргините, поради промяна на проекта цялата работа гръмна. Това е редовна практика, която се цели да се избягва. Много компании свързани с проектово изпълнение го правят с различни цели. Това е във връзка, че министерството ще се опита да вдигне усвояемостта на кредитите, за да лапне някой лев. Това доколкото разбрах има предвид Ники под ощетяване.
Колкото до критериите за търгове, които са известни предварително, нищо ново!
За мен последния фрапиращ случай беше, когато МЗ пусна тръжни изисквания за линейки със 7 скорости (6+задна), които са само някакви Опел. Това мисля че брутално фрапантно.
Много изпонаписах, всичко ме навежда на мисълта че БАИТ са комици, чии интереси защитават?