Мондео замяна на автомата с ръчна кутия

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Nase
потребител
потребител
Регистриран: 16 окт 2011, 12:06
Модел на автомобила: Mondeo 2.0i 16v DOHC i Mondeo 1.8 16v DOHC
Status: Извън линия

Мондео замяна на автомата с ръчна кутия

Мнение от Nase » 16 окт 2011, 12:31

Имам мондео МК-1 1993 2.0 с повреден автомат също така имам и цяло мондео 1.8 93 г. за донор.Какво трябва да се измени в инсталацията и става ли вобще кутията.

Nase
потребител
потребител

Re: Мондео замяна на автомата с ръчна кутия

Мнение от Nase » 21 окт 2011, 09:35

Момчета никой ли няма да се включи.От мен скоростите пасват идеално,както и маховика и сединителя ,заменя се хол датчика и по точно леглото му .Подменят се още полуоските (на автомата са по къси),предния мост (има разлика в задния тампон),механизма за скоростния лост е ясен на колата си има подготовка за захват.До момента съм на това положение ако сподели някои нещо полезно нека заповяда.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 21 окт 2011, 10:11

Ами като гледам, ти си наясно, остава да го направиш. И не се сърди, тука малко хора са със автоматична кутия а още по-малко (да не кажа никой) са правили конверсия към механична. _friends_

Nase
потребител
потребител

Мнение от Nase » 21 окт 2011, 14:24

Не се сърдя просто ми е нужна малко информация за електрониката и по точно за какво слжи кръглата букса на автоматичните скорости.Буксите са две едната е кръгла а другата правоъгълна(за втората ми стана ясно че отчита положението на лоста за автомата)но другата за какво е.Надявам се темата да е полезна за колеги които в последствие ще се хващат с това упражнение

Nase
потребител
потребител

Мнение от Nase » 31 окт 2011, 12:29

Колеги ще опиша частите и процедурите по трансформацията на мондео автоматик в кола с нормална ръчна трансмисия.
1. Скоростна кутия
2.маховик и сединител
3.карета и полуоски(на автомата са по къси)
4.легло на хол датчика имат разлика
5.механизма на скоростния лост
6.кожа и топка за скоростния лост
7.задния танпон на скоростите(поне при мен имаха разлика)
8.тапи за отворите в радиатора за охлаждане на автоматика

В купето буксата която отива към лоста за предавките на автомата директно се изключва.По този начин решавате проблема с изваждането на ключа от контакта.От буксата за позицията на лоста на автоматика (правоъгалната върху скоростите в нея влизат 6 кабела)се вадят кабелите едната двойка е за светлините за задна скорост (цветово са три двоики)като се поставят на датчика за задна на новата кутия.Втората двоика се връзва на късо (тя е за стартера),а третата се изолира по отделно .Другата кръгла букса от автоматика се изолира.

Колата се кара от три дни до сега няма констатирани проблеми като не отчита и грешки на бордовия комп.
П.С.
На мондео 93г скоростите имат две пробки.

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”