Форд Мондео 2001г - Дизел ?
- backstage
- потребител
- Регистриран: 18 мар 2011, 15:12
- Модел на автомобила: Carisma
- Status: Извън линия
Форд Мондео 2001г - Дизел ?
Колеги, в момента карам Мицубиши Каризма 1,9TD - с френски мотор на Рено. Като цяло съм доволен от колата, но обмислям да я сменя есента. Насочил съм се към Форд Мондео - след 2001г. Мисля, че може да се вземе горе долу запазен за около 6 000. Ще търся седан или хечбек, задължително дизел. интересуват ме няколко неща за колата:
- кой дизелов мотор е най-добър. Важно е да не е прекалено тромав да речем, защото Мондеото не е малка кола, но това не основното. Искам да направя избор, който да дава добър разход и да не е скъп за обслужване (ролки, ремъци, филтри, масло)
- като цяло колата каква возия има - по-твърда или по-мека, ходовата част добра ли е?
- интересуват ме също и цялостните ви впечетления от Мондео. Много ми харесват като визия. Чул съм, че по-новите им дизели са доста добри, в семейството сме имали един Форд Ескорт едно време и бяхме много доволни. А и като цена Мондеото е приемливо. Ще се радвам да споделите с мен ценен опит и информация
- кой дизелов мотор е най-добър. Важно е да не е прекалено тромав да речем, защото Мондеото не е малка кола, но това не основното. Искам да направя избор, който да дава добър разход и да не е скъп за обслужване (ролки, ремъци, филтри, масло)
- като цяло колата каква возия има - по-твърда или по-мека, ходовата част добра ли е?
- интересуват ме също и цялостните ви впечетления от Мондео. Много ми харесват като визия. Чул съм, че по-новите им дизели са доста добри, в семейството сме имали един Форд Ескорт едно време и бяхме много доволни. А и като цена Мондеото е приемливо. Ще се радвам да споделите с мен ценен опит и информация

Последна промяна от backstage на 18 мар 2011, 17:17, променено общо 1 път.
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
- baidido
- потребител
- Регистриран: 22 фев 2008, 08:39
- Модел на автомобила: Форд Мондео 2.0 TDDI Ghia 2002
Re: Форд Мондео 2001г ?
Амиии, имаше разни други теми, където беше писано, ама нещо не мога да ги намеря, така че ще ти пиша от моята гледна точка.
Добра кола, голяма, удобна, много стабилна на пътя. Вози стегнато, но не твърдо, а и отделно както казах стои много добре на пътя.
Моята е с по-стария мотор TDDI, с директно впръскване, 115 к.с, двигателя е с верига.Достатъчно добре си тегли купето дори и с тези коне, а след чипа разликата е осезаема, да не кажа нищо общо. Води по-непретенциозен за разлика от common-rail моторите. Там има едни инжекторчета, които се разкапват от лошата нафта и около 1000 лв. струва подмяната. Там пропуск почти няма, рано или късно ще се наложи, така че си отдели едни пари за всеки случай. Моя мотор е по-шумен и по-неикономичен от комън рейл-а. Общо взето, който и от двата да избереш, всеки си има предимства и недостатъци. Ако ще е комън рейл гледай поне да е с 130 к.с. мотора, той е с променлива геометрия на турбото, по-мощно си е по-добре
Добра кола, голяма, удобна, много стабилна на пътя. Вози стегнато, но не твърдо, а и отделно както казах стои много добре на пътя.
Моята е с по-стария мотор TDDI, с директно впръскване, 115 к.с, двигателя е с верига.Достатъчно добре си тегли купето дори и с тези коне, а след чипа разликата е осезаема, да не кажа нищо общо. Води по-непретенциозен за разлика от common-rail моторите. Там има едни инжекторчета, които се разкапват от лошата нафта и около 1000 лв. струва подмяната. Там пропуск почти няма, рано или късно ще се наложи, така че си отдели едни пари за всеки случай. Моя мотор е по-шумен и по-неикономичен от комън рейл-а. Общо взето, който и от двата да избереш, всеки си има предимства и недостатъци. Ако ще е комън рейл гледай поне да е с 130 к.с. мотора, той е с променлива геометрия на турбото, по-мощно си е по-добре

Който кара Форд е горд!
- backstage
- потребител
Re: Форд Мондео 2001г ?
Сега, като ги гледам по каталог на твоя мотор 2.0 TDdi дават среден разход 5,9, а 2.0 TDCi 130 коня го дават 5,8. И 6 да е средният раход ще съм доволен. Мищубишито е 90 коня и харчи 5,5 средно. А Мондеото е доста по-голямо. Пък и не знаех, че имат мотор с верига, това е много добре. Много съм доволен от това което чувам. Не ми е нужно да вози като параход, искам да е по-стабилна и да не се чупи много. Ето френските коли имат возия, но пък се чупят доста повече, особено по ганите български пътища. Като цяло ще търся нещо по-непретенциозно. Комън рейла не е лоша технология, но е доста по-сложна и наложи ли се ремонт... А това са коли на по 10 години вече, по-добре да търся по-опростения вариант. Така мисля аз. Чакам още коментари 

Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
- baidido
- потребител
Re: Форд Мондео 2001г - Дизел ?
Хм, чакай да ти кажа за разхода, да си го знаеш и това де. Не знам откъде си, но на варненско градско, както е моето основно на къси разстояния, спри-тръгни с нормално каране, задръствания и т.н. си е между 9 и 10 на сто. Дали е много или малко няма да се впускам в обяснения, комън рейлите могат да го докарат до по-нисък разход предполагам. На извънградско нещата са по-добре определено, то няма и как да е иначе. Докарвал съм я и до 5-5.5 с около 100 каране средно, иначе с около 120-130 каране, климатик е с около литър отгоре. Така или иначе всичко с разхода е относително, зависи от много неща, нафта, състояние на колата, стил на каране и т.н. Тези цифри, които съм ти дал са сравнително точни, можеш да си направиш съпоставка и изводи.
Който кара Форд е горд!
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Не ви ли писна да си трошите колите с тая гадна нафта?
Дизелови мотори тук бъдеще нямат!Моторите,които можеха да работят с това,дето се продава по нашите станции,не се произвеждат вече от почти 15 години.
Дизелови мотори тук бъдеще нямат!Моторите,които можеха да работят с това,дето се продава по нашите станции,не се произвеждат вече от почти 15 години.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
- baidido
- потребител
Какво ти пука, че някой друг си троши колата? Ако имаш да казваш нещо по темата ОК, но е напълно излишно и тъпо да даваш неадекватни мнения в тема, която явно не те засяга.
Който кара Форд е горд!
- backstage
- потребител
От Перник съм, но по-голямата част от деня ми минава в София. Пътувам си с колата до университета и ходя на екскурзии. Иначе в Перник е горе долу спокоен трафика. Каризмата я карам много спокойно. Рядко минавам 2500 оборота и над 100 рядко вдигам (то няма и къде
). Гледам където мога да пускам по инерция. В общи линии когато я лебедя ми отива на 5 и малко средният разход, а по книжка е 6,5. Предполагам, че Мондеото ще е към 6 някъде н мен, защото Перник - София си е почти извънградско. Само там като се забия по светофарите е кофти, но е за кратко 
Благодаря за информацията, колега. Иначе на момчето, което питаше за нафтата, се чудя какво да му кажа. Аз лично зареждам само на ОМВ. На Каризмата за 8 месеца и минах 35 000 км. е засега е добре. Не сипвам никакви добавки и т.н. Знам, че е гадна нафтата, но и бензина е боклук така че... всичко си е до късмет.
За Мондеото искам да попитам още - широко ли е вътре, защото има някои големи коли, които вътре са неестествено малки. Също така пак за ходовата част да припомня и дали според вас за 6 хил. мога да намеря запазен автомобил. Не държа на много екстри - абс, климатик и ел. стъкла:) Друго не ми трябва.

Благодаря за информацията, колега. Иначе на момчето, което питаше за нафтата, се чудя какво да му кажа. Аз лично зареждам само на ОМВ. На Каризмата за 8 месеца и минах 35 000 км. е засега е добре. Не сипвам никакви добавки и т.н. Знам, че е гадна нафтата, но и бензина е боклук така че... всичко си е до късмет.
За Мондеото искам да попитам още - широко ли е вътре, защото има някои големи коли, които вътре са неестествено малки. Също така пак за ходовата част да припомня и дали според вас за 6 хил. мога да намеря запазен автомобил. Не държа на много екстри - абс, климатик и ел. стъкла:) Друго не ми трябва.
- baidido
- потребител
От Каризмата трябва да е по-широко, не съм се качвал в такава, но са различни класове все пак. Отзад има много място, пътували сме Варна-София и обратно 5 човека, един не каза ох 

Който кара Форд е горд!
- Pyrhel
- потребител
- Регистриран: 12 авг 2010, 20:51
- Модел на автомобила: няколко други марки +
Mondeo Titanium X 2.2 TDCi - Местоположение: София
- Контакти:
Здрасти и добре дошъл. Хубаво си се насочил към Мондеото - доста широка, удобна, практична и икономична за размерите и мощността си кола. Багажникът й е доста голям. Вътре също е доста широко, ето една снимка на моето на задната седалка. Висок съм 180см, така че седалката не е много напред дръпната:

Разход... Аз обичам да я настъпвам, моята е с големия мотор - 2.2 TDCi 150 коня, в града (София) съм на около 9, а като я жаля - 7.5. Извънградско - между 4.8 и 5.5. Като че ли най-любимата скорост й е 120 на 6та предавка на круз контрол. В момента съм с катализатор и без чип, върви доволно, не се оплаквам.
За градско има един голям недостатък - доста е дълга и по София по малките улички като местенцата са като за старо Поло - крива работа е.
За цени на инжекторите и ремонти - можеш да прецъкаш страниците от моята тема от подписа - сканирал съм една фактура от Мото Пфое. Луди пари. Всичко излиза по-евтино ако си го поръчаш от Англия, там поне такива коли - бол.
Ето и темите, за които говореше колегата:
Тема 1
Тема 2
Разход... Аз обичам да я настъпвам, моята е с големия мотор - 2.2 TDCi 150 коня, в града (София) съм на около 9, а като я жаля - 7.5. Извънградско - между 4.8 и 5.5. Като че ли най-любимата скорост й е 120 на 6та предавка на круз контрол. В момента съм с катализатор и без чип, върви доволно, не се оплаквам.
За градско има един голям недостатък - доста е дълга и по София по малките улички като местенцата са като за старо Поло - крива работа е.
За цени на инжекторите и ремонти - можеш да прецъкаш страниците от моята тема от подписа - сканирал съм една фактура от Мото Пфое. Луди пари. Всичко излиза по-евтино ако си го поръчаш от Англия, там поне такива коли - бол.
Ето и темите, за които говореше колегата:
Тема 1
Тема 2
- backstage
- потребител
Благодаря за информацията, колега. Колата наистина изглежда много широка. Прочетох двете теми, които си дал. Като гледам, аз ще се насоча към 2.0TDdi. Много съм се запалил по това Мондео, дано като дойде момента да попадна на читава кола.
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Забележката ми за нафтата беше,че няма никакъв смисъл да набиеш още на първата година в дюзи пари колкото за една читава газова,при положение,че след това разходите ти за гориво са абсолютно еднакви.В момента,при стандартно каране в София (предполагам и за други големи градове е същото),разходите за гориво при добър съвременен дизел изобщо не се различават от разходите за газ.На нафта ще ти харчи 8-10,на газ ще ти харчи 13-15.Като пари-едно и също,просто с газта не рискуваш да си затлачиш дюзи,струващи колкото половината кола.Иначе Мондеото си е перфектно,а се намират и читави на пазара.Но за съжаление някои от частите му наистина си струват по една бала пари.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
- baidido
- потребител
TDDI мотора го няма този проблем с инжекторите, ако си вземе такова няма да има грижи с тези неща. Пък и съм карал и бензин/газ Мондео 5 г., с това сегашното кефа от дизела е доста по-голям, поне това си е моето мнение.
Да обърна внимание на колегата какво да гледа-много внимавай и се ослушвай за съединителя и особено маховика да не са заминали, че частите въобще не са евтини. Ако имаш и най-малки съмнения, прегледайте я някъде и си гони отстъпка в цената, щото работата е дебела
Малко по-надолу има тема за маховика, не е зле да се прочете.
Да обърна внимание на колегата какво да гледа-много внимавай и се ослушвай за съединителя и особено маховика да не са заминали, че частите въобще не са евтини. Ако имаш и най-малки съмнения, прегледайте я някъде и си гони отстъпка в цената, щото работата е дебела

Малко по-надолу има тема за маховика, не е зле да се прочете.
Който кара Форд е горд!
- dimkar
- потребител
- Регистриран: 03 мар 2007, 23:21
- Модел на автомобила: Nissan
Ако цените на горивата в БГ са такива, като тези посочени в този сайт: http://www.omv.bg/portal/01/bg/!ut/p/c5 ... DAwMDAwMDA!/" onclick="window.open(this.href);return false;, сметките не са ти верни. Излизат 20,24-25,30 лв дизел срещу 16,90-19,50 лв газ. Така че на дизел излиза по-скъпо, откъдето и да го погледнеш. А ще става и още по-скъпо.S_C написа:...На нафта ще ти харчи 8-10,на газ ще ти харчи 13-15.Като пари-едно и също,просто с газта не рискуваш да си затлачиш дюзи,струващи колкото половината кола...