Focus 1.6i Setec SE литър масло за 500км
- Mythnic
- потребител
- Регистриран: 01 ное 2010, 13:25
- Модел на автомобила: Ford Focus Zetec SE 1.6i / 2001
- Status: Извън линия
Focus 1.6i Setec SE литър масло за 500км
Моля за малко компетентно мнение относно загуба (казвам загуба защото не зная дали го изхвърля или изгаря) на масло (Valvoline 15w40) около 1 литър на 500км.(извънградско).
Когато карам в града маслото почти не "мърда", но наскоро ходих от Хасково до Бургас(и обратно) ~500км след което долях литър масло.
Преди 2 месеца смених гарнитурата на капака на клапаните защото течеше, но явно не е бил там проблема.Не забелязвам да пуши отзад или ако пропушва е много малко обикновенно като поработи на място и я изфорсирам(бял пушек). Днес свалих свещите и честно казано са доста чисти- цвят ръждив, и сравнително малко нагар по периферията, от друга страна буталото доколкото успях да видя е цялото покрито с черен нагар. Колата е прегрявана 3-4 пъти, но за много малко време(не повече от 5-6мин. след като стрелката отиде в червеното(става въпрос за фабричния дефект на двигателите focus zetec SE 99г.-02г.)). Дано да съм успял да обясня за какво иде реч.
Когато карам в града маслото почти не "мърда", но наскоро ходих от Хасково до Бургас(и обратно) ~500км след което долях литър масло.
Преди 2 месеца смених гарнитурата на капака на клапаните защото течеше, но явно не е бил там проблема.Не забелязвам да пуши отзад или ако пропушва е много малко обикновенно като поработи на място и я изфорсирам(бял пушек). Днес свалих свещите и честно казано са доста чисти- цвят ръждив, и сравнително малко нагар по периферията, от друга страна буталото доколкото успях да видя е цялото покрито с черен нагар. Колата е прегрявана 3-4 пъти, но за много малко време(не повече от 5-6мин. след като стрелката отиде в червеното(става въпрос за фабричния дефект на двигателите focus zetec SE 99г.-02г.)). Дано да съм успял да обясня за какво иде реч.
- DigiPro
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
- Модел на автомобила: C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3 - Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Re: Focus 1.6i Setec SE литър масло за 500км
Ако искаш погледни голямата тема за маслото, но накратко: правилното масло според производителя и повечето колеги е 5W30, а фордовското е и на приемлива цена.
Аз бих пробвал първо да сложа правилното масло. Винаги се почва с най-евтиният "ремонт"
Аз бих пробвал първо да сложа правилното масло. Винаги се почва с най-евтиният "ремонт"
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Няма смисъл 2л/1000, работата е за ремонт. Или маслените сегменти са заминали или има спукана глава. Аз залагам на глава, не е задължително да меси вода и масло.
Преди да направиш каквото и да е, провери отдушника да не е запушен, от запушен отдушник може и повече масло да изхарчи на извънградско.
Преди да направиш каквото и да е, провери отдушника да не е запушен, от запушен отдушник може и повече масло да изхарчи на извънградско.
- Mythnic
- потребител
Първо благодаря за бързите отговори.
П.П. Отнякъде дочух че имало още някакъв маслен отдушник не знам верно ли е, или...?
Пробвах с 5W30 и 10W40 сега съм с 15W40 и резултатът е еднакъв.DigiPro написа:Ако искаш погледни голямата тема за маслото, но накратко: правилното масло според производителя и повечето колеги е 5W30, а фордовското е и на приемлива цена.
Предполагам говориш за отдушника който влиза във въздушния филтър.Ако е така първо това проверих, но уви не е там проблема(отдушника работи идеално даже на входа на въздушния филтър, там от където влиза тръбичката на масления отдушник, има нещо като дунапренче пипах го и не е омаслено). За маслени сегменти съм чувал, че им наливали газ за осветление в цилиндрите и се чудя дали да не опитам.Спукана глава... недай си боже.Няма смисъл 2л/1000, работата е за ремонт. Или маслените сегменти са заминали или има спукана глава. Аз залагам на глава, не е задължително да меси вода и масло.
П.П. Отнякъде дочух че имало още някакъв маслен отдушник не знам верно ли е, или...?
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Има някакъв клапан, не го знам точно къде е, имаше тема за него във форума, обаче като не работи омаслява филтъра а при тебе няма.....не ми харесва.
- ЯЛТА
- Потребител
- Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
- Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд - Местоположение: СОФИЯ, и чат пат на луната.
- Контакти:
При прегряване сегментите запичат, премери си и компресията на цилиндрите и ще се ориентираш. Специалистите по специализираните сервизи могат да установят кое точно е "заминало"
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО
- Mythnic
- потребител
Благодаря Ви отново за отговорите. Така и смятам да направя:
1.Да премеря компресията.
2.Да пробвам номера с газта за осветление(горене) за да разпека евентуално маслени сегменти.
3.Може би ще сложа по-тънко масло 10w40(според темата за малото).
Поздрави на всички и дано не Ви се налага да оправяте проблем като моя.
2.Да пробвам номера с газта за осветление(горене) за да разпека евентуално маслени сегменти.
- bateto_toshko
- потребител
- Регистриран: 01 юни 2008, 16:57
- Модел на автомобила: Fiesta 1.4 Ghia '96
(Zetec-SE,16V, 90PS) - Местоположение: Бургас
да не забравиш после да кажеш какъв е бил проблема.Странното в случая е , че не пуши като комин , нито кутията на филтъра ти е омазана нито свещитеMythnic написа:Благодаря Ви отново за отговорите. Така и смятам да направя:

сърцето ми обича форд мустанг , а джоба фиеста 
Една кола не може да се оправи докато не се счупи

Една кола не може да се оправи докато не се счупи
- Mythnic
- потребител
Картера е омаслен от лявата страна(до ремъците) има образувана и капчица, но не съм забелязал капки по земята.bateto_toshko написа:да не забравиш после да кажеш какъв е бил проблема.Странното в случая е , че не пуши като комин , нито кутията на филтъра ти е омазана нито свещитеMythnic написа:Благодаря Ви отново за отговорите. Така и смятам да направя:
Поздрави на всички и дано не Ви се налага да оправяте проблем като моя..Нещо не се връзва....двигателя си го огледал , а отдолу картера погледна ли дали е омазан , датчика за маслото?При мене заради последния бях изгубил близо литър масло за 100км , добре че го хванах навреме.
Преди да сменя капака на клапаните картера беше доста по-омазан(стичаше се по двигателя) и мислех че съм си решил проблема с маслото, но уви.
Утре и вдругиден ще се позанимавам и като открия проблема ще пиша.
- Kostadin21
- потребител
- Регистриран: 28 яну 2009, 21:32
- Модел на автомобила: Fiesta 1.25 16V Zetec-SE 75HP Ghia 1996
На тия двигатели не можеш да разбереш от къде им бяга маслото баси.И при мене така.Няма масло във въздушния,няма капка,няма син пушек.Работи си без да прекъсва,ама към 200 грама на 1000км си ги лапа и не е ясно от къде 
ПС:да не е от десния крак

ПС:да не е от десния крак

Всеки който няма пари за кола,кара форд!
- Mythnic
- потребител
Повече от 100-110км не съм вдигал ~3000-3500 оборота и резултата е такъв. В градски условия карам около 2000-2500 об. и за 500 км. не забелязвам да намаля маслото.Kostadin21 написа:На тия двигатели не можеш да разбереш от къде им бяга маслото баси.И при мене така.Няма масло във въздушния,няма капка,няма син пушек.Работи си без да прекъсва,ама към 200 грама на 1000км си ги лапа и не е ясно от къде
ПС:да не е от десния крак![]()