Блокирало колело поради ръчна?
-
- потребител
- Регистриран: 06 сеп 2007, 10:52
- Модел на автомобила: Fiesta'96 1.25 16V Zetec, biala, a.k.a Mazda 121 QZ
- Местоположение: За 2 месеца (по коледа и през лятото) съм в България
- Status: Извън линия
Блокирало колело поради ръчна?
Здравейте,
вчера се прибирам, пуснах ръчната преди да тръгна, всичко Ок, няколко кръстовища минавам, все нещо като спънато тръгва от първа скорост...
Карам 2 км е до нас, излизам, пипап барабаните на задните спирачки- едната студена, другата гореща и мирише на феродо...
Пипам ръчната, не я дърпам, супер леко се повдига донъкъде, индикаторът светва...Ясно ми стана- задно дясно колело се е откачило жилото на ръчната, обаче защо е блокирало накладките?
И трудно ли ще се оправи? Някаква схема, снимка къде да видя за ръчната отдолу?
Няма да карам, за да не се наложи да сменям задни накладки...
вчера се прибирам, пуснах ръчната преди да тръгна, всичко Ок, няколко кръстовища минавам, все нещо като спънато тръгва от първа скорост...
Карам 2 км е до нас, излизам, пипап барабаните на задните спирачки- едната студена, другата гореща и мирише на феродо...
Пипам ръчната, не я дърпам, супер леко се повдига донъкъде, индикаторът светва...Ясно ми стана- задно дясно колело се е откачило жилото на ръчната, обаче защо е блокирало накладките?
И трудно ли ще се оправи? Някаква схема, снимка къде да видя за ръчната отдолу?
Няма да карам, за да не се наложи да сменям задни накладки...
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Re: Блокирало колело поради ръчна?
Обратно е.Като дърпаш жилото,накладките натягат.Като залепне челюст или блокира лостовата система,жилото стои отпуснато.
Отзад барабани от кога не си отварял?Малко почукване да отпусне барабана,сваляш и почистваш всичко до блясък.Другия вариант (лошия) е жилото да е задрало в кожуха.Започни проверката от жилото-по-лесно е а и то по-често прави проблем.
Отзад барабани от кога не си отварял?Малко почукване да отпусне барабана,сваляш и почистваш всичко до блясък.Другия вариант (лошия) е жилото да е задрало в кожуха.Започни проверката от жилото-по-лесно е а и то по-често прави проблем.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
-
- потребител
Оправих го, като отворих целия барабан, почистих със спрей за спирачки...точно така го казват, освободих ръчната, напръсках с немското WD40 май се казваше, върнах всичко обратно...Механизмът беше заял...Поне си проверих задните накладки...
-
- потребител
- Регистриран: 17 юли 2007, 15:59
- Модел на автомобила: Ford Galaxy,2.0i DOHC,Ghia,'98
През зимата, ако оставяш колата на открито избягвай да дърпаш ръчната, особено ако има сняг или киша. Има опасност да замръзне жилото в бронята и няма връщане тая ръчна
, а може и накладките да залепнат.

-
- потребител
Няма студ тука, сняг не е валял над 10 години...
Оправен е проблема, отворих барабана отзад с голяма мъка, с компресор продухах всичко...махнах всичко що са механизми и се ориентирах по една книжка кое как е...после видях, че ръчната, жилото се е стегнало яко и задържа механизма...С клещи издърпах жилото, да му дам малко аванс...После всичко наново обратно, сглобяване, пръскане малко пак с комресор за изчистване и така...
За всеки случай направих и на другото колело, само отворих, продухах и проверих как са накладките, добре са като дебелина на феродото...
Мисля, че не се е отлепило феродото, не се е прецакал механзма, защото бързо се усетих...
Оправен е проблема, отворих барабана отзад с голяма мъка, с компресор продухах всичко...махнах всичко що са механизми и се ориентирах по една книжка кое как е...после видях, че ръчната, жилото се е стегнало яко и задържа механизма...С клещи издърпах жилото, да му дам малко аванс...После всичко наново обратно, сглобяване, пръскане малко пак с комресор за изчистване и така...
За всеки случай направих и на другото колело, само отворих, продухах и проверих как са накладките, добре са като дебелина на феродото...
Мисля, че не се е отлепило феродото, не се е прецакал механзма, защото бързо се усетих...
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Това си е недостатък на барабаните-ако периодично не разглабяш и не почистваш,рано или късно нещо там блокира.Прави го периодично това почистване,няма да имаш ядове.Системата е супер глупакоустойчива и тествана във времето.Просто си иска малко поддръжка.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!