Проблем с волана при Ford Focus

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
ffow
потребител
потребител
Регистриран: 07 ное 2005, 14:35
Модел на автомобила: Варна
Status: Извън линия

Проблем с волана при Ford Focus

Мнение от ffow » 08 ное 2005, 16:32

Здравейте колеги!
Новичък съм във форума и имам един въпрос. Карам Ford Focus Ambiente, 1.8 TDi, 5 годишен. От половин година започна едно затягане на волана при опит да се завърти в крайно ляво или дясно положение, съпроводено от вибрации във волана и неприятен пулсиращ звук. Проблема се появява при напълно загрят двигател, докато при студен почти не се усеща. Не се забелязва и когато колата е в движение. Ако обаче двигателя е загрял, колата е спряла и се опиташ да завъртиш волана (примерно за да паркираш), започва да се върти много трудно и към крайното положение чак ти се изплъзва от ръцете. Ако обаче при това подадеш газ олеква и се завърта с нормално усилие, а шума и вибрациите почти изчезват. За да стесня кръга от предположения ще добавя, че хидравличната течност е с нормално ниво, не ми се е налагало да доливам; ремъка, задвижващ сервото е добре натегнат и не забелязвам да приплъзва. Ако някой има идеи... плийз...

racer11
потребител
потребител
Регистриран: 11 окт 2005, 16:26
Модел на автомобила: ескорт '96 1.8 115 к.с.

Мнение от racer11 » 08 ное 2005, 17:18

при така стеснения кръг, друго освен хидр помпа не ми идва на ум

Потребителски аватар
cossy
потребител
потребител
Регистриран: 22 яну 2005, 22:20
Модел на автомобила: Ескорт 1.6 -> 2.0 16V

Мнение от cossy » 08 ное 2005, 17:52

Да не е рейка? :?

ffow
потребител
потребител

Мнение от ffow » 08 ное 2005, 17:56

А възможно ли е проблемът да е в рейката? По руските форуми забелязах чести оплаквания от дефектни рейки, често още при гаранционни автомобили (Фокуси). Тревожи ме това, че колата ми трябва и затова ми се иска да имам предварителна представа какъв е проблема, колко ще ми струва и колко време ще отнеме ремонта, а не да я закарам в сервиза, да я разхвърлят и да се окаже че хем пари нямам толкова, хем и доставката на частите ще е 1 месец. Ако е серво, ще се обадя да ги питам какво може да се направи. А дали е опасно да я карам така? В смисъл, може ли да ми блокира нещо в движение или да доведе до нови и по-кофти проблеми, ако реша да не я правя веднага.

EDIT: Видях, че още някой се е сетил за рейка... А по другите въпроси? И има ли нещо, което мога да направя, за да разбера кое от двете е проблема?

racer11
потребител
потребител
Регистриран: 11 окт 2005, 16:26
Модел на автомобила: ескорт '96 1.8 115 к.с.

Мнение от racer11 » 08 ное 2005, 19:58

симтомите ти силно ме навеждат на мисълта за помпа...

Потребителски аватар
XaXo
потребител
потребител
Регистриран: 23 май 2005, 18:37
Модел на автомобила: Форд Фиеста 1,4 i CLX
Контакти:

Мнение от XaXo » 08 ное 2005, 23:03

аз карам фиеста малко повече от 5 годишна:) преди няма и 3 месеца съм абсолютно убеден че имах същия проблем като тебе. на моменти страшно затегнат волан, страх ме беше да карам, като спирах за минутка две настрани и се оправяше след което пак се стягаше. Отидох на майстор и започнаха рейки лагери все неща за много пари. Намери се един обаче който ме посъветва да използвам някакъв спрей. Та с този спрей напръсках рейката там където се свързват двете. Оправи се веднага, до сега няма и намек за това затягане което се получи. За съжаление немога да ти кажа име на спрея или нещо такова защото не е в мен вече. Просто се отбии при някой майстор и питай. Няма начин да незнае.
Успех

ffow
потребител
потребител

Мнение от ffow » 09 ное 2005, 09:18

ОК, мерси за отговорите, засега първо ще сменя хидр.течност, говорих със сервиза да напръскат и карето (където пръта на волана се свързва с рейката), дано помогне. Ако не - засега ще я карам така, цените на помпата и рейката просто не мога да си ги позволя в момента. Ще остане за догодина. Дано само не стане само някоя беля :072:

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”