Регистрация в КАТ, поради промяна на собствеността (Спешно)

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
tjpanar
потребител
потребител
Регистриран: 06 юли 2011, 22:25
Модел на автомобила: Ford Focus MK2 115 hp 2005 г.
Status: Извън линия

Регистрация в КАТ, поради промяна на собствеността (Спешно)

Мнение от tjpanar » 16 юли 2011, 14:45

Колеги,

Днес, финализирахме сделката и сме горди собственици на Ford Focus 1,6 Petrol, 115 hp!!! Софийска регистрация на колата, аз също съм от София.

Моля за информация по отношение на регистрацията в КАТ, която трябва да стане спешно:
1) Продавача не ми предостави самия лист от ГТП (талончето -да, стикер има). Мога да ли да я регистрирам бе самия лист (онзи с формат А4) или ще се наложи да минавам нов преглед?
2) Има някаква такса, която трябва да се плати на обшината (2-3%). Когато си купувахме другата кола, тази такса я събра нотариуса, но днес нотариуса не е събирал подобна такса. Знаете ли кога и къде се плаща тя?
3) Необходимо ли е да се минава през каналите?
4) Този диагностичен лист за техническа изправност на място ли се издава или се има предвид ГТП?

Предварително благодаря!!!

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Re: Регистрация в КАТ, поради промяна на собствеността (Спешно)

Мнение от HACKO » 16 юли 2011, 18:46

Диагностичния лист изобщо не ти трябва, нито за движение, нито за регистрация.
Таксата ти я събира нотариуса, не ти ли даде квитанция за парите които му даде за услугата.
Във КАТ само сменяш талона и нищо друго, даже може да не ходиш със колата. В КАТ ще ти трябва валидна застраховка и квитанция за платен данък за 2011г.
След като минеш през КАТ, отиваш в ТУДА (данъчното) и я декларираш на твое име, не става автоматично и има срок.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

tjpanar
потребител
потребител
Регистриран: 06 юли 2011, 22:25
Модел на автомобила: Ford Focus MK2 115 hp 2005 г.

Мнение от tjpanar » 16 юли 2011, 20:19

Благодаря за информацията!

Нотариуса ми даден квитанция, но в нея фигурират: 1) Договор за продажба на МПС - x лв; 2) Изготвяне на документи - y лв; Това са неговите комисионни. И на други места четох, че вече нотариусите не събират този местен данък. Иначе изброените от теб неща ги имам.

Потребителски аватар
momo76
потребител
потребител
Регистриран: 21 окт 2006, 16:11
Модел на автомобила: Фиеста 1.25 2001г.

Мнение от momo76 » 16 юли 2011, 22:32

Аз преди 3 седмици минах по този път.
1.Този лист не ти трябва.
2.Ако не я е взел нотариуса тази сума се плаща в общината преди да си запишеш колата там.
3.През каналите не се минава. Дори може да не ходиш с колата. Щом е със софийска регистрация Кат не гледат колата.
4.Това май е само ако колата е нов внос.

Сега по подробно
Отиваш в КАТ компютърна зала с всички документи - талоните (голям и малък), гражданска, договор за покупка. На всичко си направи копия. Там ти нищо не попълваш влизаш направо на гишетата и каките пишат. Плащаш една малка таксичка в същата зала има каса. После отиваш в сградата СЛЕД каналите и подаваш там документите дето ти ги е дала предната кака. Плащаш една такса и чакаш да те извикат да ти дадат новите талони.
Това е.

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител
Регистриран: 03 юни 2011, 00:48
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDDI '01 (коНби)

Мнение от Yamato » 23 юли 2011, 16:25

momo76 написа:Аз преди 3 седмици минах по този път.
1.Този лист не ти трябва.
2.Ако не я е взел нотариуса тази сума се плаща в общината преди да си запишеш колата там.
3.През каналите не се минава. Дори може да не ходиш с колата. Щом е със софийска регистрация Кат не гледат колата.
4.Това май е само ако колата е нов внос.

Сега по подробно
Отиваш в КАТ компютърна зала с всички документи - талоните (голям и малък), гражданска, договор за покупка. На всичко си направи копия. Там ти нищо не попълваш влизаш направо на гишетата и каките пишат. Плащаш една малка таксичка в същата зала има каса. После отиваш в сградата СЛЕД каналите и подаваш там документите дето ти ги е дала предната кака. Плащаш една такса и чакаш да те извикат да ти дадат новите талони.
Това е.
И аз по този път минах преди месец - по-малко от час отне всичко. Само ще добавя за данъците. Отиваш в данъчното, попълваш декалрацията, копие на договора, копие на разписката с данните за платения при нотариуса данък придобиване, копие на големия талон, копие на платения годишен данък (не знам как точно се води сега, защото го беше платил предния собственик).

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”