Кожен салон - почистване

Как да живеем съвместно и в разбирателство.
Масла. Антифриз. Автокозметика. Консумативи.
Потребителски аватар
Set
потребител
потребител
Регистриран: 23 сеп 2005, 23:36
Модел на автомобила: Scorpio 2.0 GE '85
Контакти:
Status: Извън линия

Кожен салон - почистване

Мнение от Set » 27 фев 2007, 16:52

Понеже вече съм горд собственик на кожен салон, който е малко мръсен и искам да го изчистя. Ама не знам, понеже не е само тапицерия а цели седалки, как да ги изчистя основно. С пароструйката ли или само със маркуча със студена вода?
И удачно ли е да се мокри така обилно с вода. Или само с препарат отгоре.
Густо майна Филибето, пред тримона п...и фраш...

Таралежа е птица упорита!?!
Не го ли ритнеш, не излита !!!

Не всичко, което има две бузи е лице...

Потребителски аватар
paci
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня

Мнение от paci » 27 фев 2007, 18:21

Естественна или изкуственна кожа ?
Стария ми ескорт беше с изкуствена кожа и съм го чистил с попивателка и сапун. Бяла кожа смята, чеее ... :D
Гледал съм да обирам сапуна идеално щото незнам ако го оставя недоизчистен и се спече какво ще стане.
Малко май на над 4 години стана салона и колата не беше виждала гараж. Само на шофьорската седалка облегалката кожата малко се понадра от колана на гащите ми :)
С кожа си е идеално. Никога не съм припадал, че нещо е нацапано. Котарака като го фане кризата и го карах на лекар и повърне на седалката голям праз, един парцал и все едно нищо не е било. Само съм я пазил да не слагам остри неща които могат да я пробият, е то и важи и за тапицерия от плат но кожата си е по-чувствителна.
Исках и на тази сега да слагам кожа но ме овикаха. Само да го дообмисля и ще я направя.

Потребителски аватар
kEFi
потребител
потребител
Регистриран: 17 яну 2005, 13:19
Модел на автомобила: Eskort 1.6 16V EFi

Re: Кожен салон - почистване

Мнение от kEFi » 27 фев 2007, 20:17

Set написа:Понеже вече съм горд собственик на кожен салон, който е малко мръсен и искам да го изчистя. Ама не знам, понеже не е само тапицерия а цели седалки, как да ги изчистя основно. С пароструйката ли или само със маркуча със студена вода?
И удачно ли е да се мокри така обилно с вода. Или само с препарат отгоре.
Незнам как е за кожен салон (нямал съм) но доколкото съм се занимавал с кожи (естествени) водата не е много препоръчителна мярка. Има сума ти вакси, парафини и какво ли не друго за почистване на кожа, включително и крем за ръце.
Реално погледнато водата не е проблем, но само на обработената повърхност. Ако има нарушения в цялостта и проникне от другата страна - ще се свие.
Успех с почистването и дано съм ти бил полезен! :wink:

petkoff_pl
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2005, 16:18
Модел на автомобила: Dacia Sandero Stepway 2021

Мнение от petkoff_pl » 27 фев 2007, 22:54

Колега Set ти си отдавна във форума извинявай че ти давам този линк За кожените седалки може и да си го чел, но ако не си може и да ти е полезен. :D

Потребителски аватар
chains
потребител
потребител
Регистриран: 08 мар 2005, 23:25
Модел на автомобила: Mondeo 1.8 TDI `94 CLX Turnier & Focus 1.6 V16 `00 Turnier

Мнение от chains » 28 фев 2007, 00:18

Забравете водата - от нея кожата много изпръхва, става като чуплива и почва да се бели боята!

Допустимо е да се използва козмети за тяло - но само и единствено чиста без химикали / бебешка или от тези за проблемни кожи/, примерно от крем Дав, след време започва да се напуква!

Най-добре е да се консултираш с продавачите на авто козметика /дано да случиш на компетентен/ и да си закупиш специализирани продукти - лошото е, че те са доста скъпи /все пак това нали се води екстра/; мой съвет е да не си взимаш от тези куче марките, защото не знаеш какво има в тях. Прочетеш ли, че има силикон - бягай далече - много лошо се отразява! Желателно като купуваш препарат да е на естествена основа - пчелен восък, терпентин и различните му там сега модни благородни масла /парафина също не е за препоръчване/!

Преди с голфа на принципа на проба-грешка /а и преди `00г. бяха малко спец. препаратите и пълно с ментета/ установих, че боята Камел за обувки /от тази в тубичките с дунапренче/ се отразява отлично на салона; отначало пробвах на невидим участък и се получи добре!

1.добре почиствах спрахосмукачката
2.старателно минаване със сух парцал
3.нанаяне на слой при мен черна боя, ако е много захабен две ръце
4.оставя се да изсъхне хубаво - лятото 5-6ч., през останалото време 24ч.
5.нанасяне на 1 или 2 слоя безцветен Камел.
6.пак процедурата с изчакването
7.контролно минаване на салона с бял сух парцал

Значи много бях доволен от тази процедура - салона просто ставаше като чисто нов с равномерен черен цвят и хубав гланц, като най-важното бе, че не цапаше дрехите /както правеха някой не много оригинални спец. препарати/

Хубаво е, че си си купил кожа, но трябва сериозно да погледнеш на въпроса с поддръжката, защото в противен случай за нула време ще заприлича на стари кубинки!

Не допускай да се возят хора с кожени якета - драска се салона; в никакъв случай да се вози някой без връхна дреха през лятото - просто ще ти се е... мамата после /потта попива здраво в кожата и после като изсъхне става от солтта става бяло-жълто петно и участъка седи твърд/; не слагай кашони по седалките - драскат лошо и т.н.

пп: изисква грижи и внимание кожата, но ако се пази ще е почти вечен салона, а и влизането в кожен салон е по-готино - просто се плъзгаш на седалката
:wink:

Потребителски аватар
Set
потребител
потребител
Регистриран: 23 сеп 2005, 23:36
Модел на автомобила: Scorpio 2.0 GE '85
Контакти:

Мнение от Set » 28 фев 2007, 09:04

petkoff_pl написа:Колега Set ти си отдавна във форума извинявай че ти давам този линк За кожените седалки може и да си го чел, но ако не си може и да ти е полезен. :D
Ами четох го. Обаче при мене въпроса седи по друг начин. Тъй като салона с който се сдобих (не само калъфки, а целите седалки) е бил изложен известно време (не е ясно колко) на атносферните условия.
Та гледам че се набил с прах който вероятно се е нахакал и в дунапрена на самата седалка. Явно единствения начин да го изкарам от там е с прахосмукачка, защото и от други места чух че не е добре да се мокри обилно, а аз мислех да го мина с фодоструйка или с маркуч да излезнат гадостите от него.
Густо майна Филибето, пред тримона п...и фраш...

Таралежа е птица упорита!?!
Не го ли ритнеш, не излита !!!

Не всичко, което има две бузи е лице...

Потребителски аватар
kEFi
потребител
потребител
Регистриран: 17 яну 2005, 13:19
Модел на автомобила: Eskort 1.6 16V EFi

Мнение от kEFi » 28 фев 2007, 11:30

...за кремовете (визирам цитирания Дав) гледайте да не са за бръчки =)): , че ще ви се опнат седалките =)):

Отговори

Върни се в “ГРИЖИ, ПОДДРЪЖКА И ЕКСПЛОАТАЦИЯ”