Датчик за температурата в купето на Мондео
- didon80
- потребител
- Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
- Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238 - Местоположение: Сливен
- Status: Извън линия
Датчик за температурата в купето на Мондео
Някой знае ли къде се намира датчика за температурата в купето на Мондео, който е свързан към климатичната инсталация? Дава ми грешка с код 62 при диагностиката, а това означава проблем с тоя датчик! Проблема който прави е че веднага след като компресора включи, тоя датчик го изключва и не може да охлажда!
- designer
- потребител
- Регистриран: 18 юни 2008, 19:12
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 16V / Citroen Xantia 1.8 8V
Re: Датчик за температурата в купето на Мондео
Там на махагона по средата на таблото, има една малка решетчица. Пада се отляво на часовника, над джойстика за регулиране на огледалата.

- didon80
- потребител
И аз за това се съмнявам, но трябва да отворя таблото и да търся проблема, някъде по ел.инсталацията........
- didon80
- потребител
Намерих го, беше доста прашасало вътре, има вентилатор, който засмуква въздуха от купето и посредством термометър пред него подава информация за текущата температура на модула за управление на климатроника! Не намерих проблем, поне видимо, вентилатора работи, няма изгорели кабели.....но проблема си остава....
Заредих скоро фреона, че миналата година имах проблем с пукнатина в корпуса на компресора, но го завариха и сега не изпуска! Обаче тоя датчик явно има пръст в целия проблем, понеже на моменти охлажда добре, друг път съвсем слабо и от различните решетки температурата на въздуха е различна и то осезаемо, на едната духа все едно няма климатик, на другата е студено
Някой да има идея как да реша проблема? Евентуално си мисля за смяна на тоя елемент, някой ако продава на части мондео с климатроник да го дава насам да видим дали смяната ще реши проблема!
Заредих скоро фреона, че миналата година имах проблем с пукнатина в корпуса на компресора, но го завариха и сега не изпуска! Обаче тоя датчик явно има пръст в целия проблем, понеже на моменти охлажда добре, друг път съвсем слабо и от различните решетки температурата на въздуха е различна и то осезаемо, на едната духа все едно няма климатик, на другата е студено

Някой да има идея как да реша проблема? Евентуално си мисля за смяна на тоя елемент, някой ако продава на части мондео с климатроник да го дава насам да видим дали смяната ще реши проблема!

- didon80
- потребител
Забелязах още нещо, което е причина да не охлажда в купето, магнитния съединител на компресора включва и изключва шайбата която се върти от пистовия ремък и по този начин компресора работи няколко секунди, после известно време не работи, тъй като няма кой да го върти, след като шайбата се изключи! Пипам тръбата която влиза в купето към изпарителя, студена е....., но в купето не духа студено. Освен това като разглобявах таблото ми светна индикацията на борд компютъра за ниска външна температура (червената снежинка, т.е. датчика който отчита тая температура показва че навън е под нулата, при положение че в тея жеги трип компютъра ми показва температура 26 градуса!
А съм забелязвал че зимата когато е под нулата компресора не включва. явно тоя датчик за външната температура създава проблема и постоянно изключва компресора. Ако някой знае къде се намира и кка изглежда да каже да го погледна и него!

- momo76
- потребител
- Регистриран: 21 окт 2006, 16:11
- Модел на автомобила: Фиеста 1.25 2001г.
По принцип датчика е зад предната броня. По точно май са два датчика, като погледнеш през решетката на бронята се виждат отляво и отдясно по един. При мен като откача трип компютъра и ми светва червената снежинка. Щом трипа ти показва нормална температура не е от термо датчика.
По принцип компресора на климата не работи постоянно, включва през определено време, ама не е няколко секунди де. По добре първо си провери колко фреон имаш в системата и датчиците за налягане в системата, те също изключват компресора ако отчетат високо или ниско налягане.
По принцип компресора на климата не работи постоянно, включва през определено време, ама не е няколко секунди де. По добре първо си провери колко фреон имаш в системата и датчиците за налягане в системата, те също изключват компресора ако отчетат високо или ниско налягане.
- didon80
- потребител
Значи възможно е червената снежинка и при мен да е светнала затова че съм свалял трипа, понеже отварях таблото, но не съм забелязал че може да е станало тогава.....ще проверя и ако е така значи външните датчици отпадат като проблем! Сещам се къде са и аз за тях си мислих понеже съм ги виждал....
Извадих датчика от буксата която го свързва с модула на климатроника, но никакъв резулата, отново няма студено! Но при самодиагностиката отчете липсата му - показа още 2 грешки код 31 и 60, освен 62, както е нормално, като го закачих обратно новите грешки изчезнаха, но старата остава, както и проблема, ще търся друг датчик и ще пробвам с него.
Извадих датчика от буксата която го свързва с модула на климатроника, но никакъв резулата, отново няма студено! Но при самодиагностиката отчете липсата му - показа още 2 грешки код 31 и 60, освен 62, както е нормално, като го закачих обратно новите грешки изчезнаха, но старата остава, както и проблема, ще търся друг датчик и ще пробвам с него.
- momo76
- потребител
- Регистриран: 21 окт 2006, 16:11
- Модел на автомобила: Фиеста 1.25 2001г.
Щом ти дава грешка 62 значи си има проблем с този датчик. Най-добре пробвай с друг датчик. Лошото е че си от Сливен, иначе в София знам къде имаше преди 1 седмица.
- didon80
- потребител
Днес взех един от автоморга, пробвах и с него но отново същия проблем! Затова отидах да ми проверят фреона и се оказа че за 1 месец от 750 гр. са останали само 80! Ужас, явно има сериозен теч и то най-вероятно от компресора, който миналото лято завариха. Сега търся компресор да пробвам с него, явно компресора включва и изключва защото няма достатъчно фреон в системата и му сработва някоя защита, за да не върти на сухо!